W dzisiejszych czasach jesteśmy narażeni na wiele czynników, które mogą oddziaływać niekorzystnie na naszą mikroflorę jelitową, a jednocześnie na nasze zdrowie. Nieustanny stres związany z obowiązkami dnia codziennego, brak odpowiedniej higieny życia, niedobór snu, zażywanie leków i używek, a nawet niezbilansowana dieta bogata w żywność przetworzoną, przyczynia się do negatywnych zmian mikroflory. Niedoceniany i bardzo często zaniedbany organ – jelita, których powierzchnia po rozłożeniu byłaby zbliżona do powierzchni kortu tenisowego, stanowi ważną „barierę” między organizmem a światem zewnętrznym. Dlatego też, aby jelita mogły sprawnie pełnić funkcję trawienia, wchłaniania, immunostymulacji, produkcji różnych składników odżywczych i wydalania, powinny mieć do tego zapewnione odpowiednie warunki, które możemy uzyskać dostarczając „dobre” bakterie, zwane probiotycznymi. Zdrowie i jelita to nierozerwalny duet!